Terrasvlonder als alternatief voor tegels

Wanneer je buiten in je tuin een terras wilt gaan maken kun je kiezen uit verschillende materialen als ondergrond. Denk hierbij aan een terras van tegels, beton of een vlonder van hout of kunststof. Welke het meest geschikt is, is afhankelijk van smaak maar ook de karaktereigenschappen spelen een rol. Tegels zijn bijvoorbeeld vloeistofdicht maar voelen koud aan wanneer je geen vloerverwarming hebt. Een vlonder daarentegen is niet volledig waterdicht maar doordat het van de grond wordt geplaatst trekt de kouw van de grond minder snel op. In dit artikel laten we de verschillende varianten van een vlonder zien en wat de voor- en nadelen zijn van ieder materiaalsoort.

Houten vlonder

Met een houten vlonder kies je voor een landelijke uitstraling met een natuurlijk karakter. Hout past bij uitstek goed als vloer in bijvoorbeeld een passend houten overkapping of tuinhuis. Je krijgt niet snel koude of natte voeten omdat een vlonder met behulp van onderbalken van de vloer geplaatst wordt. Wesa Tuinhout heeft de perfecte vlonder voor in je tuin van hout, composiet of zelfs bamboe. Het nadeel van hout is dat het onderhoud nodig heeft. Om de levensduur te garanderen zal het minimaal eenmaal per jaar behandeld moeten worden met een beits of houtolie. Je kunt daarnaast ook nog kiezen uit verschillende houtsoorten, dit heeft voornamelijk invloed op de duurzaamheid, prijs en uitstraling.

Lariks of douglas

Lariks of douglashout is een veelgebruikte houtsoort voor een vlonder passend bij een houten bouwwerk van hetzelfde houtsoort. Dit is harde naaldhoutsoort die onbehandeld verwerkt kan worden tot tuinhouten producten. Echter, zal het hout op ten duur gaan verkleuren door zon- en andere weersinvloeden. Dit kun je voorkomen door regelmatig het hout te voorzien van douglasolie bijvoorbeeld. Dit is een transparant middel die het hout langdurig verzord en beschermd.

Hardhout

Met een tropische hardhoutsoort zoals bankirai of azobé heb je de meest duurzame keuze als het om houten vlonders gaat. Het hout is afkomstig uit gebieden zoals Indonesië en Zuid-Amerika en groeit zeer langzaam. Hierdoor is de kern van het hout zeer hard en gaat daarom zeer lang mee, tot wel 30 jaar. Dit is tevens de rede dat het hout duurder is dan naaldhouten of geïmpregneerde houtsoorten.

Composiet vlonder

Een alternatief voor hout zijn de vloeren van composiet. Dit is een half kunststof en half houten product die wordt samengeperst tot één geheel. Compsoiet staat bekend om zijn onderhoudsvriendelijkheid. Het hoeft namelijk na plaatsing nooit meer geschilderd te worden. Het zal ook geen splinters vormen en is zeer krasbestendig. De vlonders van composiet zijn zeer populair rondom vijvers en zwembaden.

Zelf leggen of uitbesteden?

Het leggen van een vlonder is een relatief eenvoudig klusje. Wanneer je een beetje handig bent kun je dit dus zelf doen. De uitdagingen zijn onder andere het berekenen van de hoeveelheid materialen en het juist voorbereiden van je terras. Deze dient namelijk goed vlak en stabiel te zijn alvorens je gaat beginnen. Wanneer je kiest om het plaatsen van je vlonder uit te besteden aan bijvoorbeeld Wesa Tuinhout, krijg je een offerte per vierkante meter. Je betaald dus nooit te veel voor materialen en weet vooraf wat het gaat kosten. Er zal een werknemer van het bedrijf langskomen om het terras in te meten en het juiste aantal onderbalken, planken en bevestigingsmaterialen te rekenen.