De zin en onzin van waterontharders

Heb jij regelmatig last van kalkaanslag in huis? Dan ben je zeker weten niet de enige aangezien waterontharders tegenwoordig populairder zijn dan ooit tevoren. Dit komt vooral doordat deze apparaten erom bekend staan dat het al de kalk in een woning als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Daarnaast maken steeds meer huishoudens de overstap naar zwart sanitair, waardoor kalkaanslag sneller zichtbaar is. Een waterontharder is dan zeker weten een absolute must. Maar doen waterontkalkers nou echt wat ze beloven? Lees snel verder en maak kennis met de zin en onzin van waterontharders!

Het bespaart geen geld op de lange termijn

Vrijwel altijd wordt er beweerd dat een waterontharder kopen een uitstekend goed idee is om op de lange termijn aanzienlijk veel geld te besparen. Helaas is uit onderzoek van de Consumentenbond gebleken dat hier niets van waar is. Het is weleens waar een feit dat een verwarmingselement met kalk meer stroom verbruikt dan een verwarmingselement zonder, maar het gaat hierbij om slechts een heel klein verschil.

Daarnaast vertellen bedrijven, die waterontharders verkopen, dat huishoudelijke apparaten hierdoor sneller stuk gaan. Ook dit argument klopt volgens de Consumentenbond niet aangezien de hoeveelheid kalk in ons drinkwater minimaal is. Hierdoor heeft het defect aan een huishoudelijk apparaat meestal een andere oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken met azijn. Het is dus een fabel dat een waterontharder je op de lange termijn geld bespaart.

De noodzakelijkheid van een waterontharder

Je weet nu dat het volkomen onzin is dat een waterontharder je op de lange termijn geld bespaart. Maar waarom zou je dan een waterontharder aanschaffen? De rede hiervoor is niets meer dan de mate waarin jij hinder ondervindt door kalkaanslag. Kalk ontstaat in ons drinkwater door een grote hoeveelheid aan calcium en magnesium. Deze mineralen klonten uiteindelijk samen, waardoor kalk ontstaat. Hierbij geldt dat hoe meer mineralen er aanwezig zijn, hoe harder het water is. Dit noemt men de waterhardheid. Het is extra belangrijk om te weten dat de hardheid per stad, dorp of regio verschilt. Hierdoor is het lastig om vooraf te bepalen of een waterontharder voor jouw huishouden wenselijk is. Dit hangt volledig af van jouw persoonlijke wensen en irritaties aan kalkaanslag.

Voorkom bacteriën in waterontharders

Wanneer jij gek wordt van alle kalkaanslag in huis, dan is het water ontkalken met behulp van een waterontharder een uitstekend idee. Hiermee verdwijnt al de kalk in jouw huishouden als sneeuw voor de zon wat betekent dat je geen agressieve reinigingsmiddelen meer nodig hebt. Toch kan er gedurende het gebruik bacteriën ontstaan in de filter van de waterontharder. Om dit te voorkomen is goed onderhoud noodzakelijk. Doe dit het liefste om de twee jaren, zodat de monteur vroegtijdig eventuele versleten onderdelen kan vervangen. Op die manier kan je jarenlang optimaal blijven genieten van zacht water!

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *