Waterontharder

Voorkom kalkaanslag met een waterontharder

Woon je in een regio met hard water? Dan merk je dat al snel aan de hardnekkige kalkaanslag op je kranen, douchekop, … Met een waterontharder kan je gelukkig definitief kalkaanslag verwijderen en voorkomen. Een waterontharder kopen zorgt bovendien voor lagere energiekosten, een langere levensduur van je huishoudtoestellen, enz.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een toestel dat de oorzaak van kalkaanslag aanpakt: hard water. We spreken doorgaans over 2 soorten waterontharders:

OPTIE 1: Waterontharder met zout

De meest betrouwbare waterontharders werken op basis van zout. Deze zijn opgebouwd uit 2 belangrijke onderdelen: een ionenwisselaar en een zoutreservoir. De ionenwisselaar zet hard water om naar zacht water door calcium- en magnesiumionen in te wisselen voor natriumionen. Is die cilinder verzadigd met kalk? Dan volgt een spoeling met zout water. Die regeneratie kan zowel mechanisch als elektronisch gebeuren: 

  • Mechanisch: het regenereren met zout water gebeurt tijdgestuurd. Dat betekent dat de waterontharder op vaste tijdstippen en onafhankelijk van je waterverbruik het regeneratieproces in gang zet.
  • Elektronisch: elektronische waterontharders werken gelijkaardig aan mechanische. Het grote verschil is dat de regeneratie hier volumegestuurd gebeurt, op basis van je waterverbruik. Het voordeel is dat je zo onnodige zoutspoelingen voorkomt.

OPTIE 2:  Waterontharder zonder zout

Er bestaan ook waterontharders die geen zout gebruiken. Dat zijn o.a. waterontharders met CO2-injectie, met zinken anode of op basis van polyfosfaten. Er bestaan ook waterontharder magneten die je rond de waterleiding plaatst. Deze installaties zorgen ervoor dat de kalkdeeltjes in je water blijven zweven en zich niet kunnen afzetten. Deze systemen zijn goedkoper, maar minder efficiënt dan een waterontharder met zout.

CONCLUSIE: welke waterontharder kopen?

Het ruime aanbod aan waterontharders maakt het niet makkelijk om de juiste keuze te maken. Wil je zeker zijn van een optimale waterontharding en wil je kalkaanslag efficiënt verwijderen en voorkomen? Dan laat je best een waterontharder met zout installeren. Dit soort waterontharders werkt het meest doeltreffend.

Waterontharder = kalkaanslag efficiënt voorkomen

Woon je in een regio met hard water (> 30 fH of >12 dH)? Dan erger je je allicht aan die witte kalkranden in je kookpotten, waterkoker, koffieapparaat, … maar ook rondom je kraanwerk. Deze kalk kan je verwijderen met bepaalde schoonmaakproducten of azijn, maar het komt gegarandeerd terug als je de oorzaak niet aanpakt. Enkel met een waterontharder kan je kalkaanslag efficiënt voorkomen.

Andere voordelen waterontharder

Een waterontharder is dus de ideale oplossing wanneer je definitief komaf wil maken met de oorzaak van kalkaanslag: hard water. Vloeien er nog andere voordelen voort uit het plaatsen van een waterontharder? Jazeker, het gaat onder meer om…

  • Lagere energiekosten: klinkt dat te mooi om waar te zijn? Neen! Doordat je leidingen minder snel dichtslibben als gevolg van kalk, moet je cv-ketel minder hard werken om je woning te verwarmen. Dat zorgt voor een flink lagere energiefactuur. Ook je huishoudelijke toestellen werken efficiënter en verbruiken dus minder.
  • Langere levensduur van apparaten: dankzij een waterontharder zet kalk zich minder snel af in de leidingen en huishoudelijke apparaten, wat een positief effect heeft op de levensduur ervan.
  • Ecologische keuze: doordat je minder hoeft schoon te maken en je huishoudelijke installaties efficiënter werken, verbruik je minder zeepproducten en gaan je toestellen minder snel kapot. Een echte win voor het milieu!

CONCLUSIE: voorkom kalkaanslag met een waterontharder

De beste manier om van gezond, zacht water te kunnen genieten en kalk efficiënt te voorkomen? Dat is een waterontharder plaatsen! Zo ben je verzekerd van een duurzame oplossing voor jouw probleem.